Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Hörapparatbatterier behöver luft i rätt tid!

För att dina hörapparatbatterier skall ge full spänning när du börjar använda dem krävs det att de fått tillgång till syre innan de börjag användas!

De flest hörapparattillverkare rekommenderar att tejpen tas bort från hörapparatbatteriet ca 1 till 2 minuter innan det används, men tester har visat att det går att få ut mer energi ur batterierna om tejpen lossas ca 5 minuter innan det börjar användas. De tkan ge dig en hel dags extra nytta per batteri (beroende på hörapparat, tillbehör, nedsättning och ljudmiljö).

Borde det då inte vara lika bra att ta bort tejpen på batterierna direkt när jag köpt dem? Tyvärr är det inte bra att göra så. När tejpen tas bort startar den kemiska reaktionen med syret i luften och batteriet börjar då ladda ur sig även om det inte används, så tejpen skall sitta kvar tills minst till inom någon timma innan det skall användas. Ett hörapparatbatteri som fått skadad tejp eller där tepen tas bort kan ladda ur helt under så kort tid som ca 3 veckor enbart genom självurladdning!

Hur gör man det då enkelt?

HörselKraft rekommenderar att tejpen tas bort på ett nytt batteri när din hörapparat börjar varna för låg batterispänning (detta brukar ske ca 15min till en timma innan batteriet är slut). Då vet du att batteriet luftats tillräckligt länge för att ge maximalt med energi till hörapparaten.

Vilket batterifabrikat är bäst i min hörapparat?

De olika tillverkarnas batterier är olika.

Del har de lite olika format och dels är de inte riktigt lika dana inuti, och det ger olika egenskaper som kan vara både bra och mindre bra för just din hörapparat.

Förenklat kan man säga att vissa fabrikat ger fler lyssningstimmar per krona än andra och det beror både på hur mycket ström din hörapparat drar i genomsnitt och hur mycket den drar som mest.

Bäst är att prova lite olika fabrikat och notera (till exempel sätta batteritejpen i kalendern) hur länge batteriet varat. Sedan kan du räkna ut vilket batteri som är mest ekonomiskt för just dig och din hörselsituation.

När skall man byta vaxfilter?

När din hörapparat blir svag i ljudet (speciellt i diskanten, de höga frekvenserna), kan det vara dags att byta vaxfilter eller eventuellt mikrofonfilter.

Intervallet för att byta filter varierar mycket från person till person. Oftast rör det sig om någon tid mellan två veckor och två månader.

Mitt i sommaren och mitt under vintern brukar vi utsättas för som mest värme periodvis och då brukar det gå åt lite fler filter än under vår och höst.

Måste jag byta vaxfilter (kan man inte göra rent de gamla?)

Det bästa är att byta till ett nytt filter även om det kan gå att göra rent de gamla om man är riktigt fingerfärdig.

Annars finns det alltid en riska att filtret lossnar från hörapparaten och blir kvar i örat när apparaten tas av och då behövs ofta en öronläkares hjälp för att plocka ut filtret.

 

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen